کنترل پنل های هاستینگ منبع باز و تجاری چاپ



پیش از این به معرفی دامنه، ثبت یا خرید و فروش دامنه ، هاست ، نقش و معنای کنترل پنل هاستینگ پرداختیم و در این مقاله در نظر داریم طبقه بندی کلی کنترل پنل های هاستینگ و کاربری های گوناگون آن ها را مورد بررسی قرار دهیم.
همانطور که پیش از این نیز به طور مختصر بیان کردیم، کنترل پنل های هاستینگ به دو دسته کلی منبع باز ( Open-Source ) و تجاری ( Commercial ) قابل دسته بندی می باشند. بدین صورت که برخی از کنترل پنل های هاستینگ موجود در این زمینه توسط شرکت ارائه دهنده به صورت رایگان در اختیار عموم قرار می گیرد، بنابراین امکان آپدیت و به روز رسانی کنترل پنل نیز به آخرین نسخه ارائه شده در هر زمانی امکان پذیر خواهد بود و استفاده از این نوع کنترل پنل ها برای شرکت های میزبانی وب نیز موجب کاهش هزینه های ارائه خدمات و عدم نگرانی برای ارائه این خدمات خواهد شد.
این کنترل پنل ها برای سرور های با سیستم عامل های متنوع در نظر گرفته شده اند و می توان با توجه با سیستم عامل سرور میزبان، کنترل پنل متناسب را شناسایی و نصب نمود. از جمله این کنترل پنل ها می توان به انواع Kloxo ( کلوکسو )، WebsitePanel ( وب سایت پنل ) ، ISPConfig ، Ajenti ، OpenPanel ، ispCP ، VHCS ، SysCP ، BlueOnyx ، Zpanel و... نام برد که هر یک دارای ویژگی ها و امکانات متفاوت File Manager ، FTP ، مدیریت منابع و پهنای باند و... می باشند که البته مقایسه تخصصی هر یک موجب شناخت تفاوت ها و برتری های هر یک خواهد شد.

و نوع دیگر کنترل پنل ها، کنترل پنل های تجاری می باشند که شرکت های تولیدکننده این نوع کنترل پنل ها، لایسنس یا گواهینامه و مجوز استفاده از کنترل پنل خود را به صورت ماهانه، سالانه و... به فروش می رسانند. بنابراین استفاده از این نوع کنترل پنل ها شامل هزینه می باشد که البته معمولا هزینه استفاده از این کنترل پنل ها با توجه به سیستم عامل میزبان، نرم افزار مجازی ساز، قابل نصب بودن بر روی سرور اختصاصی یا مجازی، تعداد دامنه های قابل میزبانی و... متغیر می باشد. که البته در این موضوع بحثی به نام هاست وارز مطرح می گردد که در مقالات بعدی به صورت جداگانه بررسی خواهد شد. از جمله این نوع کنترل پنل ها می توان به هاست های Plesk ، Cpanel ، دایرکت ادمین DirectAdmin و... که برای استفاده از خدمات و پشتیبانی این شرکت ها باید لایسنس هر یک خریداری شود. و البته این هزینه پشتیبانی، افزایش خدمات، ارائه آپدیت های بهبودیافته و... را نیز در پی خواهد داشت.امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم در زمانی کوتاه، جمع بندی مختصری را فراهم آورده باشیم.


آیا این پاسخ مفید بود؟

  • 0
« بازگشت